چگونه با کاشی کاری خریدم آغاز
با قرار دادن این کاشیها در جهتهای مختلف با توجه به یکدیگر، به عنوان بخشی از یک کاشی کاری مربع، مشاهده کرد که میتوان الگوهای مختلفی را شکل داد. او بر روی کف سرد و کاشی پوش قصر می خوابید و ردای ساده و کرباسی می پوشید. و نزدیک به ۲۰ سال بعد او یکی از چندین دانشمند بود که الگوی نیوتن در مورد جدایی نور سفید از رنگ را تأیید کرد. تجربه مواجهه نزدیک جامعه ایران با غرب و هنر آن از میانه دوران قاجار آغاز شد. این هنگامی بود که فن عکاسی به کشور وارد شده بود و هنرمندان ایرانی تلاش میکردند تا هرچه بیشتر نقاشیهای خود را کپی دقیقی از واقعیت پدیدآورند؛ علاقهای که به گفته کریم امامی، تاریخدان هنر، از دوران تیموری در میان هنرمندان ایرانی وجود داشت. حرکت صنیعالملک به زودی پسر برادرش، محمد غفاری معروف به کمالالملک، را تبدیل به نقاشی کرد که دقیقترین ارائههای رنگ روغن را از واقعیت میکشید. پادشاهی فتحعلی شاه و محمد شاه، سرآغاز واردات گسترده کالاهای اروپایی به ایران از جمله نقاشیها و کارهای هنری بود.
رونق کارهای هنری در ایران یکی از آثار مثبت آرامش نسبی بود که در زمان حکومت آقا محمد خان و نوادگانش بر این کشور حاکم بود. امروزه برخی هنرمندان معاصر ایرانی در چارچوب پست مدرنیسم، عناصر زیباییشناسی دوره قاجار را در آثار کاشی پرسپولیس خود بازآفرینی میکنند. در دورة قاجاریه به این نواحی چندان توجه نمیشد حتی در اواخر همین دوره به علت نابسامانی اوضاع داخلی لنگرود و نواحی اطراف آن صحنهی پیکار و کشمشهای گردنکشانی بود که هریک سودای خانی در مخیله خود میپروراندند. متأسفانه استفاده از دستگاههای حکاکی در حال حاضر ضربه سختی به هنر کهن حکاکی و هنرمندان این رشته زدهاست و روح هنری حکاکی را زیر سؤال بردهاست اما سرعت انجام حکاکی را بسیار افزایش میدهد و مزیتهای خاص خود را دارد اما از لحاظ هنری ارزش چندانی ندارد. اگر افزایش ارتفاع کف باعث اختلال در باز و بسته شدن در شود، بهتر است از این روش استفاده نکنید چون در این صورت مجبورید به همان اندازه درها را از پایین برش دهید که ظاهر بسیار نامطلوب و ای بسا هزینه زیادی را هم ایجاد میکند.
مشتاق در سال ۱۲۰۶هجری قمری به جرم آنکه قرآن را با نوای سهتار میخواند، سنگسار شد و پیکر او را در کنار مقبره میرزا حسین خان دفن کردند که اینک این مزار معروف به مشتاقیه است. شیخ خزعل آدمکشهایی را نیز در دست داشت که برای نمونه سیدعبدالله یکی از رئیسان پیشین عدلیه را یکی از این آدمکشان به فرمان او کشته بوده است. با کشته شدن او، آشفتگی حاکم بر ایران به سرعت کاهش یافته و فرصت برای شکوفایی دوباره هنر فراهم گردید. لقب ادیب را حاکم وقت فارس به وی داده بود. وی با این اثر نخستین نشانههای بارز جدایی نقاشی ایران از فرمهای کهن را به نمایش گذاشت. کمالالملک نخستین مکتب هنری به سبک غربی را در ایران راهاندازی کرد. تحصیلات غربی کمالالملک اگرچه به خوبی او را با هنر کلاسیک اروپا آشنا کرد، اما بازگشت وی به ایران و علاقه شدید و پشتیبانی شاهان قاجار از هنر وی، او را از پیگیری سبکهای هنری جدیدتری که در همان هنگام در غرب در حال رشد بودند، بازداشت. در عین حال، از آنجا که کمالالملک چهرهٔ بسیار معتبری در دربار شاهان ایرانی بود و شاگردان بسیاری را تربیت کرد، سبک هنری واقعگرای او تا دهههای متوالی بر نقاشی ایران سایه افکند و مانع از ارائه و پذیرش سبک هنری دریافتگرا شد.
او خود دوک بنونتو در جنوب ایتالیا بود. صنیعالملک در کاخ گلستان، آتلیه نقاشی خود را برپا کرد و هنرمندان بسیاری را در آنجا به سبک خود آموزش داد. در هنر نیز تکنیکهای جدیدی مانند لیتوگرافی و عکاسی و کاربردهای نوآورانه آنها مانند استفاده در مثل پرتره و نقاشی رنگ و روغن، حمایت میشد. کلیساهای شرقی نیز طی عهد و پیمان هایی که با هم بستند، در جواب به تهدید لئو، به اصول کلیسای رم حمله کردند، به خصوص اصل تجرد. مورخین این جدایی رسمی را میان کلیساهای شرق و رم در سال ۱۰۵۴ شکاف بزرگ می نامند. وی همچنین به دلیل تخصص خود به عنوان ساعتساز، و به دلیل اختراعات خود در مورد وسایل نقلیه، سلاح و ابزار پیوند درختان بزرگ در باغهای ورسای شهرت دارد. وی ارائهٔ هنر جدید در ایران را، پیروی از سبک هنری کلاسیک واقعگرای اروپایی میدانست و در هنر خود برای آوانگارد بودن، واقعگرایی را گاه با مقصودهای سیاسی درهم میآمیخت. او با تحصیلات و نگرش آکادمیکش، و پس از بازگشت از اروپا در ۱۹۱۱، نقاشی ایران را از محدودیتهای مرسوم در دربار قاجار، رهایی داد و برای نخستین بار واقعگرایی به سبک اروپایی را تجربه کرد.